19|12|2024
19|12|2024
Historia rogala
Historia wypieku rogala wywodzi się z czasów pogańskich. Zgodnie z obowiązującą wówczas tradycją na jesień składano bogom ofiary z wołów lub z ciasta w kształcie wolich rogów. Tradycję tę w nieco innym kształcie przejął i kontynuował Kościół, łącząc ją z postacią Świętego Marcina. Kształt ciasta nawiązywać miał do końskiej podkowy, którą zgubił koń świętego.
W Poznaniu tradycja wypieku Rogala Świętomarcińskiego narodziła się w listopadzie 1891r., kiedy to proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Cukiernik Józef Melzer, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą tradycję odpowiadając na apel proboszcza. Upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W kolejnych latach dołączyli do niego inni cukiernicy i tak bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.
Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników, po pierwszej wojnie światowej do tradycji powrócił Franciszek Rączyński, zaś przed zapomnieniem po II wojnie światowej uratował rogala Zygmunt Wasiński. Tradycja wypiekania Rogali Świętomarcińskich na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś. W tym dniu poznaniacy zjadają go kilkaset ton.
Fabryka Mebli BALMA SA
ul. Poznańska 167
62-080 Tarnowo Podgórne
Polska
NIP: PL7772337068
REGON: 631282560
BDO: 000011700
Sąd Rejonowy w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000097896. Kapitał akcyjny: 8.300.000 PLN
Czy chcesz dowiedzieć się pierwsza/-y co u nas słychać? Zapisz się do naszego #nospam newslettera!
Chcesz kupić nasze produkty? Odwiedź:
Unia Europejska
© Balma. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pouczenie o cookies:
Pliki cookie wspierają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wraz z naszymi partnerami możemy wykorzystywać je w celach analitycznych i marketingowych oraz aby dopasować treści reklamowe do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga Twojej zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Możesz zarządzać preferencjami dotyczącymi plików cookie. Kliknij „Zarządzaj cookies” i zdecyduj o swoich preferencjach. Więcej o polityce cookies możesz przeczytać tutaj